El triatló, eina educativa a l'institut

stop

Salou acull amb èxit el 1r Triatló Interdisciplinar a Catalunya, disputat i organitzat per alumnat de Batxillerat del Tarragonès

Cursa peu y prova ciclista | INS Josep Tapiró

27 de noviembre de 2014 (10:25 CET)

Balanç més que positiu del 1r Triatló Interdisciplinar a Catalunya, que es va celebrar fa unes setmanes a la platja Llarga de Salou amb la implicació de més de 250 alumnes de primer de Batxillerat de diferents centres de la província de Tarragona, gràcies a l'impuls del Departament d'Educació Física de l'Institut Josep Tapiró de Reus.

Aquest centre va ser el creador d'una prova multiesportiva on l'objectiu no era només fomentar la pràctica esportiva entre l'alumnat de la zona sinó que el jovent participés en la preparació prèvia i l'organització de l'esdeveniment. Així, un centenar de nois i noies de 3r, 4t d'ESO i Aules Obertes dels instituts Ramon Barbat (Vila-seca), Vila-seca (Vila-seca), Vidal i Barraquer (Tarragona), Martí l'Humà (Montblanc), Jaume I (Salou), Josep Tapiró (Reus) i Aula15 (Vila-seca) van col·laborar en la seva posada en marxa realitzant tasques d'inscripció, marxandatge, megafonia, senyalització, avituallament, informació, control de xarxes socials o registres de temps. Així, es feia realitat un treball interdisciplinari amb la posada en pràctica en un acte esportiu de matèries com la informàtica, la tecnologia, els idiomes, el dibuix o l'economia.

Uns 250 alumnes de Batxillerat de set instituts van fer possible l'èxit de la prova

Tot aquest treball, coordinat pel professor de l'institut Josep Tapiró Salvador Torrent, va ser fet prèviament a les aules buscant la màxima similitud a una prova oficial. Aquest esforç va fer que el Departament d'Educació de la Generalitat reconegués la preparació d'aquest esdeveniment com a curs de formació per a professors –s'hi van inscriure una quinzena-, amb la finalitat de treballar de manera conjunta i transversal amb els centres implicats per organitzar un esdeveniment a través de les aportacions de l'alumnat.

La prova va constar de 300 metres de natació, 8 km de bicicleta i 2 km de carrera a peu, tot en un circuit tancat per la platja Llarga de Salou, aprofitant la implicació i col·laboració de l'Ajuntament de Salou i la Policia Local. També hi van donar suport els Ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca, la Secretaria General de l'Esport, la Federació Catalana de Triatló, el Cambrils Club Triatló, el Consell Esportiu del Tarragonès, així com mitjans de comunicació locals i empreses. Al finalitzar la prova es va fer entrega dels premis als guanyadors, on es va reconèixer l'esforç dels tres primers classificats masculins i femenins de cada centre participant.

Es volia fomentar l'esport i valors com el treball en equip, la responsabilitat i l'esforç

La representant territorial de l'Esport a Tarragona, Gemma Solé, elogia la tasca del centre de Reus al "saber atraure diversos instituts" cap al projecte, i subratlla la importància d'un esdeveniment que "ajuda a promoure l'activitat física entre el jovent com una eina educativa" entre l'alumnat de secundària, "una franja decisiva". Per la seva banda, Salvador Torrent valora de manera "molt positiva" l'experiència i l'alta participació de l'alumnat de tots els centres, i destaca "el nexe d'unió que va suposar entre els alumnes de diversos cursos" de l'institut reusenc.

A banda dels objectius generals de participar i preparar de forma conjunta un esdeveniment esportiu per part dels diferents centres implicats, entre les prioritats específiques de l'activitat hi havia el foment de l'activitat física i la promoció de valors com el treball en equip, el diàleg, la responsabilitat i l'esforç, així com subratllar els beneficis de l'esport per a la millora de la salut, la qualitat de vida i les relacions interpersonals i socials. La idea de donar vida al primer Triatló Interdisciplinar a Catalunya va sorgir després de la bona acollida que va tenir el curs passat el Duatló Interdisciplinar, creat pel mateix centre, que va implicar 400 alumnes i més de 20 professors.

Al suscribirte confirmas nuestra política de privacidad